marți, 30 octombrie 2018

Retragerea Aureliana

Despre retragerea romanilor din Dacia ocupata sunt si azi controverse legate de anul in care a avut loc: incepand cu 271 si pana in 275. Evident ca aceste mici difrente nu inseamna nimic la cei 2.000 de ani de istorie post aureliana. Acum stam si ne intrebam de ce oare a infiintat imparatul Aurelian la sud de Dunare asa numita Dacie Aureliana? Practic avem doua Dacii, cea Traiana si cea Aureliana, care la drept vorbind nu ar fi avut acelasi nume daca nu era o legatutra intre ele.

Retragerea Aureliana - Dacia Aureliana

Logica ne spune ca imparatul Aurelian a denumit teritoriul dela sud de Dunare Dacia pentru ca aici traiau daci, ceea ce ne face sa credem ca ideea precum ca dacii erau de fapt aceiasi traci, cuceriti in etape de romani. pare mult mai logic decat sa crezi ca numele a fost ales la intamplare, din nostalgie sau alte ratiuni ce nu au legatura cu poporul ce locuia in aceste zone 

Daca analizam mai departe aceasta zona, cea de la sud si nord de Dunare intelegem ca exista motive puternice pentrua crea pe urma imperiul romano-bulgar intre anii 1185-1258. Daca aveam aici o populatie descendenta a dacilor, era evident sa se infiinteze si Taratul cu pricina, nu credeti? Asadar este greu de crezut ca dacii au disparut odata cu retragerea aureliana, sau mai absurrd, in anul 106 dupa cucerirea Daciei de catre Traian.


luni, 29 octombrie 2018

Despre Geto-daci

Teoretic geto-dacii sunt un singur popor, mai mult - anumiti istorici considera ca de fapt vorbim despre poporul tracilor, impartiti ca si azi pe zone geografice, cu diferente culturale dar si asemanari definitorii. Una dintre trasaturile comune este religia, iar alta care pentru multi inseamna cel mai mult, limba comuna. De unde vin cele doua denumiri? De la greci si de la romani, unii ne spuneau stramosilor geti [ grecii ] iar romanii ne numeau daci. Evident ca fiecare a scris mai multe despre cei cu care erau mai des in contact, grecii cu partea estica si sudica, romanii cu cea vestica.

Despre Geto-daci

Spuneam mai devreme ca religia era unica, iar cel mai adesea se vorbeste despre zeitatea suprema - Zalmoxis. Avand in vedere ca o gasim doar la geto-daci, este evident ca avem o cultura separata de cea a vecilor lor. In schimb avem o lacuna - ce limba vorbeau getii? Scriau sau nu? Lipsa dovezilor in momentul de fata nu inseamna ca acestia nu scriau sau ca nu se vor gasi dovezi in viitor. Lingvistii au facut o lista de cuvinte ce ar putea fi dacice - in ideea ca le gasim doar in arealul locuit de ei, fara a avea echivalent sau asemanari in alte limbi.

Mai nou se crede ca de fapt latinii au imprumutat limba de la daci, ceea ce nu poate fi exclus dar nici dovedit. Sa ne gandim doar la faptul ca desi se credea ca civilizatia a pornit din Mesopotamia, cultura Cucuteni pare a fi mai veche, iar ceramica denota ca avem asezari permanente si existenta agriculturii. Asadar fara sa ne hazardam cu explicatii putem admite ca in zona geto-dacica cultura a fost veche, depasind 10.000 de ani - dupa unii arheologi doar 7500 de ani, dar si asta inseamna mult in comparatie cu alte zone ale Europei.